Nieuws

Einde staking bij Boeing in zicht na akkoord met vakbond

SEATTLE - Het einde van de al meer dan vijftig dagen durende staking bij Boeing lijkt in zicht, nu de vliegtuigbouwer met vakbond IAM een voorlopige overeenkomst over een nieuw contract heeft gesloten. Zodra het personeel het akkoord goedkeurt, zal de staking van 27.000 werknemers snel worden beëindigd. Dat hebben Boeing en IAM bekendgemaakt.

De voorlopige overeenkomst betreft een nieuw contract met een tijdsduur van vier jaar. In deze periode worden de salarissen elk jaar verhoogd. Belangrijk punt is dat de vliegtuigbouwer het behoud van banen verzekert, terwijl het uitbesteden van werkzaamheden aan banden wordt gelegd. Boeing is tevreden, omdat het contract het bedrijf de nodige flexibiliteit biedt.

IAM adviseert het stakende Boeing-personeel het contractvoorstel goed te keuren. De werknemers zullen binnen drie tot vijf dagen via een stemming hun oordeel uitspreken. Het stakende personeel is in dienst op Boeing-vestigingen in de Amerikaanse staten Washington, Oregon en Kansas.

Het akkoord kwam tot stand na moeizame onderhandelingen, die enkele keren op niets uitliepen. Vorige week werden de gesprekken hervat. Vanwege de staking ligt de productie van commerciële Boeing-vliegtuigen sinds 6 september stil. De staking heeft ook negatieve gevolgen voor de financiële resultaten van de onderneming.

Bron: Luchtvaartnieuws.nl

Geplaatst: 17:52 28-10-2008
Terug naar nieuws oversight.