Nieuws

Passagiersaantallen Maastricht Aachen Airport stabiliseren

MAASTRICHT - Maastricht Aachen Airport meldt over de eerste helft van het lopende boekjaar een groei zowel het passagiers- als het vrachtvervoer. Het aantal passagiers dat tussen april en september van de luchthaven gebruikmaakte verdubbelde tot 155.000, met name dankzij nieuwe routes van Ryanair. De hoeveelheid verwerkte vracht groeide met achttien procent tot 46.000 ton.

Voor het volledige boekjaar houdt MAA rekening met een groei van het passagiersvervoer. Het volgend boekjaar zal er echter geen sprake zijn van groei. Zo schrapt KLM cityhopper vanaf november de lijndienst naar Amsterdam, terwijl Ryanair plannen voor een uitbreiding van het aantal vluchten in de ijskast heeft gezet wegens de invoering van de vliegbelasting.

Wat betreft het vrachtvervoer verwacht MAA dat er ook in het tweede halfjaar groei zichtbaar zal zijn, maar dat deze lager zal uitvallen als gevolg van de huidige economische omstandigheden. Ook heeft de Russische vrachtmaatschappij AirBridge Cargo aangegeven de opname van MAA in haar netwerk tijdelijk uit te stellen. De Russen willen van MAA naar Shanghai vliegen via Moskou.

Gezien de behaalde groei en verwachte verdere stijging is wel extra capaciteit noodzakelijk. De luchthaven gaat daarom door met de voorbereidingen van de bouw van een nieuwe vrachtterminal en de aanleg van een nieuw platform. Deze moeten eind 2009 klaar zijn.

MAA is samen met Ryanair in cassatie gegaan bij de Hoge Raad tegen de vliegbelasting. Beide partijen zijn het er niet mee eens dat de miljoenen transferpassagiers op Schiphol de taks niet hoeven te betalen. “Indien het verzoek tot een spoedcassatie wordt gehonoreerd, wordt begin 2009 een uitspraak van de Hoge Raad verwacht”, meldt MAA.

MAA bevestigt nogmaals dat het recentelijk heeft geparticipeerd in een aanbesteding voor de exploitatie van de luchthaven Twente. Momenteel wordt samen met de overheid onderzocht of er mogelijkheden zijn om de luchthaven Twente met ingang van het zomerseizoen 2009 te openen voor charterverkeer.

Bron: luchtvaartnieuws.nl

Geplaatst: 10:20 18-10-2008
Terug naar nieuws oversight.