Nieuws

'Vliegen als ganzen en niet meer als dronken eenden'

SCHIPHOL - Vliegen als ganzen en niet meer als 'dronken eenden'; dat zou helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot van vliegtuigen. Zo bevestigde KLM-directeur Peter Hartman desgevraagd maandag bij de lancering van de IATA-milieustand op luchthaven Schiphol. "Alles wat de dierenwereld ons leert, moet je serieus nemen'', zei Hartman.


Zo zou het helpen als vliegtuigen net als ganzen in een v-formatie gaan vliegen. Door in elkaars luchtstroom te vliegen, verbruiken ze minder brandstof. En wanneer vliegtuigen geen rare bochten meer hoeven te maken omdat ze in het luchtruim van een ander land vliegen. Maar daarvoor is één Europees luchtruim nodig en dat kunnen de vliegmaatschappijen niet bewerkstelligen. Dat moeten de regeringen doen.

“Waarom hebben we Schengen als dat 1 meter boven de grond ophoudt?'' vroeg Hartman zich af. “Al in 1960 zijn we begonnen met het vormen van een gemeenschappelijk luchtruim, via Eurocontrol.'' Maar de realiteit van vandaag de dag is dat er nog steeds 38 luchtverkeersleidingscentra in Europa zijn. “Als we Nice-Amsterdam in één rechte lijn konden vliegen, zou die route 10 procent korter zijn, 600.000 kilo aan brandstof besparen en dus 1,8 miljoen kilo CO2-uitstoot.''

De middag stond dan ook in het teken van oproepen aan regeringen van de Europese landen om hun steentje bij te dragen, want de maatschappijen doen al genoeg, vinden zij. Die noodzaak is er meer dan ooit tevoren, met hoge brandstofprijzen, een economische crisis en maatschappelijke druk en vooruitzichten om de luchtvaart meer te belasten.

Vanzelfsprekend werden door de sector de belastingen en met name de Nederlandse vliegtaks gehekeld die zijn opgelegd door overheden. Huib Gorter, voorzitter van Barin, de belangenorganisatie van de Nederlandse luchtvaart, beloofde dan ook hun verzet tegen de vliegtaks aanhangig te maken bij de Hoge Raad.

Bron: luchtvaartnieuws.nl

Geplaatst: 19:58 14-10-2008
Terug naar nieuws oversight.