Dacota Flyin Lelystad

dakota_2_400Dakota’s werden ingezet voor passagiers- en vrachtvervoer, voor militaire transporten, luchtfotografie, milieubewaking en reddings- en spionagevluchten. In de Tweede Wereldoorlog sleepten ze grote zweefvliegtuigen met jeeps of kleine tank bijvoorbeeld in 1944 bij de geallieerde invasie van Normandië op D-day en bij Market Garden.

Vanochtend ben ik om 9 uur opgestaan om naar de Dakota fly in op Lelystad (Aviodrome) te gaan. De weg was afgesloten dus moest ik om rijden via Harderwijk. Eindelijk aangekomen bij het Aviodrome stonden er buiten al twee dakota’s. De oranje dakota van de KLM (PH-ALR), de dakota van Dakota Norway (LN-WND) en de lisunov-2 van de Goldtimer Foundation.

Opeens zag ik een Saab 340 van de Zweedse luchtmacht aankomen. Eerst wist ik niet wat een vliegtuig van de Zweedse luchtmacht bij het Aviodrome kwam doen, maar later bleek dat vandaag ook de Saab Vliegen officieel door de Zweedse luchtmacht over zou worden gedragen aan het Aviodrome.

dakota_1_400Ondertussen waren de dakota’s uit Finland en Denemarken ook aangekomen. Veel dakota’s hadden problemen om naar het Aviodrome te komen.

  • De dakota uit Finland (OH-LCH) had de vlucht vanwege het slechte weer uitgesteld en was dus in een 1 keer (een vlucht van 6 uur) uit Helsinki overgekomen
  • De Zweden (SE-CFP) waren vanaf Göteborg vertrekken en vlogen naar Stockholm. Vanaf Stockhom wilden ze in 1 keer door vliegen naar het Aviodrome, maar doordat het slecht weer was waren ze op Eelde airport geland.
  • De dakota uit Denemarken (K-682) was verkeerd gevlogen en was volgens andere mensen op vliegveld Valkenburg geland

Uiteindelijk waren aan het eind van de middag alle dakota’s aanwezig behalve een dakota uit Engeland en de dakota’s van de DDA. Dit kwam allemaal door het slechte weer, want het wolkendek was te laag en de oudste dakota’s vliegen alleen maar op zicht! Vandaar dat er een aantal niet kwamen. Je kon ze van erg dichtbij fotograferen en om ongeveer 4 uur was er een fly-by met de dakota’s. Daarna zijn ze weer geland en op het platform gezet voor morgen (de laatste dag van de dakota fly in).

Ik vond het erg leuk om een aantal van de vliegende dakota’s die er nog zijn (in de lucht) te zien. Ik heb een leuke dag gehad!

Door: Joost van Doorn