RNAF Opendag 2006 (Leeuwarden)

In het weekend van 16 en 17 juni was het dan zover het luchtvaartevenement van het jaar, de opendagen van de KLu. Het vervoer was goed georganiseerd met bussen die rijden vanaf de parkeerplekken naar het vliegveld. De opendag was gratis behalve het parkeren, daarvoor moest een muntje betaald worden.

Bij aankomst op het vliegveld kregen we een tijdschrift over de opendag en ook het programma van de dag. Toen wij het grasveld opliepen was de Fokker Four met een Saab Safir al in de lucht en gaven een leuk voorproefje. Gevolgd door een niet al te lange vlucht van een P-51 ‘’Mustang’’. De volgende groep was echter iets totaal anders, 2EXEL vloog met Extra 300S stuntvliegtuigen. Na deze prachtige voorstelling vertrokken er verschillende vliegtuigen en traden nog vele ander groepen op. Nadat de Chinook voorstelling voorbij was , kwam er een erg bijzondere voorstellingen. Air Field attack een simulatie gespeelt door de Nederlandse Luchtmacht met veel explosies en rond vliegende F-16’s.

Na deze show werd er nog een demo gegeven van een het bijtanken in de lucht door een KDC-10 en een F-16.
Volgens het programma was er toen pauze maar eigenlijk ging de voorstelling gewoon door want Christian Moullec gaf nog een zeer indrukwekkende voorstelling met zijn ganzen. Hij vloog met zijn ultralicht vliegtuig formatie samen met deze vogels.

Na de pauze werd er nog een demo gegeven van het solo display team en door EF-18A Hornet. Gevolgd na mijn mening de sterren van de show: Patrouille Suisse en even later Patrouille de France. Patrouille de France vormde een prachtig hartje met een pijl er doorheen. En toen was het de beurt aan de Blue Angels. De C-130 was erg bijzonder maar de F-15’s vond ik wat tegenvallen. Ondanks deze kleine tegenvaller heb ik er een zeer fijne dag beleeft.

Links

Christian Moullec

Door: Wouter van Erkel