Hoe wordt ik: (Grond)Steward/ess

hpim6553s_400

Ook geven we in het Dutch Plane Spotters.nl magazine elke week informatie. Over een beroep in de luchtvaart. Deze keer hebben we het beroep:
Steward/ess en grondsteward/ess

Beschrijving
Een Luchtvaartdienstverlener heeft een dienstverlenende functie in de luchtvaart. Tijdens de opleiding maak je kennis met alle aspecten van de luchtvaart. Dat loopt uiteen van gebruik van computers voor het inchecken tot kennis van verschillende luchtvaartmaatschappijen. De nadruk bij deze opleiding ligt echter bij dienstverlenende vaardigheden, zoals verzorging en begeleiding van passagiers. Hierbij wordt veel geoefend met praktijksituaties. Omdat je te maken hebt met passagiers uit verschillende landen en je vaak in het buitenland bent, leer je de meest voorkomende vreemde talen.

Taken
Als Luchtvaartdienstverlener kun je op twee manieren je taak vervullen. Je kunt als Steward/Stewardess werkzaam zijn. Je verzorgt en begeleidt dan mensen tijdens de vlucht. Je kunt ook als Grondsteward/-stewardess werkzaam zijn op de luchthaven. Je verricht dan werkzaamheden zoals het inchecken van passagiers, het afhandelen van bagage, het begeleiden van passagiers naar het vliegtuig en het verkopen van tickets.

Stage
Tijdens de opleiding BOL loop je verschillende stages. In elk leerjaar loop je stage. In het 1e en 2e jaar zijn het vooral interne stages en een oriënterende stage bij de luchtvaart.

Modules
Verplicht: Engels, Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Luchtvaartkunde Skills, Luchtvaartdienstverlening, Maatschappelijk Culturele Vorming, Economie en Informatica, Communicatie en Management, Verdieping hbo.

Duur
De opleiding duurt 4 jaar.
Deze opleiding is in de beroepsopleidende leerweg te volgen.

Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot deze opleiding, worden vaak de volgende voorwaarden gesteld:

  • Een kaderberoepsgerichte of gemengde of theoretische leerweg sector Techniek;
  • Een kaderberoepsgerichte of gemengde of theoretische leerweg sector Economie/ Zorg & Welzijn/ Landbouw met een sectorvak techniek;
  • - Een mbo-niveau 3-diploma in een verwante richting
  • - Een overgangsbewijs havo/vwo naar het vierde leerjaar met voldoende resultaat voor de talen; twee moderne vreemde talen, waaronder Engels, zijn verplicht
  • Voordat je definitief wordt toegelaten moet je deelnemen aan een intakeprocedure

Mbo-instellingen kunnen aanvullende eisen stellen, informeer hiernaar bij de instelling van je keuze (klik op de knop adressen voor meer informatie). Kijk ook naar de presentatie van de instelling waar je de opleiding wil volgen. Vraag eventueel een brochure aan met de knop ‘brochureaanvraag’ voor extra informatie.

 

Toekomstmogelijkheden

Werken:
Als Luchtvaartdienstverlener kun je aan het werk als cabinemedewerker in het vliegtuig of als grondsteward/-stewardess op de luchthaven. Je bent in dienst van de luchthaven of een luchtvaartmaatschappij

Doorstuderen:
HBO: Hogere toeristische en recreatieve onderwijs, Hogere toeristische en recreatieve onderwijs (kort-hbo)

powered by: schoolweb.nl

Ramon Pouw