Mallorca voor Spotters

2005_0809mallorca0176_400In Mallorca voor spotters ga ik kijk hoe de spotters faciliteiten zijn voor de vliegtuig spotter op vakantie. In toekomstige artikelen ga we ook andere vakantie bestemmingen onderzoeken.

Volgens de Spaanse wet is het vliegtuig spotten leggaal, het gebruik van Radio Scanners is onzeker, maar de Spaanse ambassade rade mij het af om een mee te namen, waarschijnlijk in verband met de terroristische organisatie ETA die daar actieve is in Spanje.

De beste plek om te verblijven op Mallorca als spotter is in Can Pastia, iets ten oosten van de Hoofd Stad Palma en licht vlak bij de Landing banen van de Luchthaven, misschien niet zo een goed idee als de vliegtuigen je wakker houden, want dat gaat tot laat in de avond door, maar dat doen de disco’s ook.

Het openbaar vervoer op Mallorca is over het algemeen goed, maar om op spotters plekken te komen is het minder: vanaf Palma gaat er regelmatig een bus naar de Luchthaven, maar daar is het niet echt goed om te spotten sinds het over het algemeen een betonen doos is met weinig raampjes, maar wel lekker koel dar binnen, en er is ook geen panorama terras, zo als we gewend zijn van Schiphol en Rotterdam, vanaf de weg naar de Terminal heb je uitzicht op een van de gates, maar daar houd het dan ook wel bij op: het kan net zo goed een trein station zijn met incheck balies. Volgens de VVV daar, waar ik overigens Nederlands kon praten, was er vroeger meer plekken voor het spotten vanaf de luchthaven terminal.

Zelf heb ik maar een fiets van het Hotel gehuurd voor 6 euro per dag (valt mee voor een Mountain Bike), De fiets gaf een ent meer vrijheid, in verband met bus tijden, routes, etc. Maar toen bleef er nog een probleem over: de snelweg die achter El Aranal en Can Pastia gaat, en daar is niet, dat ik kon vinden, over te komen met een fiets, alleen maar met een auto. Uit eindelijk heb ik een parkje gevonden ten westen van Can Patilla. En dat voelde echt als een Spotters Paradijs: de mesten vliegtuigen kwamen vrij laag aan vliegen, het was lekker warm (35° C) en vlak bij een strand. Maar dit duurde niet echt lang want de wind draaide en ze ging van uit het noorden landen en richting het zuiden de lucht in, en dat gaat meestal erg stijl dus ik moest dichter bij de luchthaven komen. En een ‘Eroski’ supermark bieden de oplossing: valk bij de luchthaven en een gaatje in de bomen die er langs staan.
2005_0809mallorca0069_400
Het was nog steeds vrij ver van de vliegtuigen maar het besten wat ik kon krijgen. Wel leuk was dat veel klanten neer je keken als of je gek was, dit is blijkbaar een eiland waar vliegtuig spotten niet zo een bekende hobby is, en daar sta je dan met je camera en verrekijker voor een supermarkt.

Als zelf naar Mallorca wil, en je heb een rijbewijs raad ik je aan om daar een auto te huren, om dat je daar mee dichterbij de luchthaven kan komen (ook naast de start en landing banen). Transavia, Martinair en Air Berlin hebben dagelijkse vluchten naar Mallorca van af Schiphol, Het beste is om zelf een reis te organiseren en niet via een bedrijf zo als Sun Web of Peter Langhout sinds je dan zelf bepalen waar je verblijft. Ook raad ik je aan om op het internet te kijken voor commentaren van eerdere gasten van een gekozen hotel om te kijken of het wel zo goed is als ze zeggen als ze zeggen dat het is, er zijn veel hotels die je niet veel service geven, of vlak bij een grote disco zitten (bevoordeeld: het Duitse ‘Mega Park’).

Daniel Blok

2005_0809mallorca0141_120